Loading...

03. Mooie Verhalen

Energieke hoofdstad

Bangkok telt twaalf miljoen inwoners, vijf miljoen auto’s, negentigduizend taxi’s en vierduizend stadsbussen. Geen wonder dat het verkeer dagelijks vastloopt in de fuiken van het file-spook.

Boven de hoofden en autodaken flitst de Skytrain over een betonnen bypass om het vervoersinfarct voor een deel te ontlasten. Dit comfortabele alternatief – airco aan boord – brengt je snel van A naar B in Bangkok. Bijvoorbeeld tot de met bladgoud bedekte tempels en het koninklijke paleis in hartje stad.

BANGKOK IS HOT

Letterlijk en figuurlijk. Jaarlijks wurmen miljoenen toeristen uit alle werelddelen zich door de Aziatische smeltkroes. Op jacht naar bezienswaardigheden, leuke uitjes en aantrekkelijke aanbiedingen. Het is hier 24 uur per dag Big Sale. In de wijk Sukhumvit bijvoorbeeld vind je honderden hotels die hun logees voor bizar lage prijzen volledig in de watten leggen. Maar ook bars die snooker en ‘pleasure’ bieden, na elke tien meter een restaurant om je vingers bij af te likken en mega-winkelparadijzen waar elke koopjesjager helemaal kan losgaan.

OP DE FIETS

Een enorme varaan sprint over het betonnen fietspad en duikt het riviertje in. Het groepje witte westerlingen schrikt, houdt even de adem in, maar trapt dan weer geconcentreerd verder door de jungle. Dat moet ook wel, want het fietspad rust op palen in het water en is slechts een meter breed. ‘Wat een grote hagedis,’ roept het jongste fietsertje. De Thaise gids kijkt achterom, glimlacht en roept: ‘Lunch!’ Tussen struikgewas en bomen doemt een bamboe-restaurant op. De licht verbrande volgelingen draaien naar rechts en houden halt.